INBRAAKBEVEILIGING

Inbraakbeveiliging

Vijf tips om inbraak te voorkomen

Het aantal inbraken in Nederland en België neemt gestaag toe. Gelukkig bestaan er verschillende tips waarmee u gemakkelijk de kans op inbraak kunt verkleinen. De verschillende tips voor inbraakbeveiliging vallen over het algemeen in vier categorieën:

1. Inbraakbeveiliging: Organisatorisch

De meest voor de hand liggende tip is om uw eigendommen en alledaagse handelingen rondom het huis op een logische wijze te organiseren. Bent u ook iemand die altijd zijn sleutels kwijt raakt of gewoon even niet weet waar ze zijn? Probeer dat te voorkomen. En hoe vaak denken we niet dat het geen kwaad kan om een sleutel onder de pot naast de voordeur te verstoppen wanneer je dochter zonder sleutel het huis is uitgegaan? Het maakt het voor de inbreker natuurlijk wel heel gemakkelijk als er gewoon een sleutel klaar ligt.

Vergeet ook niet altijd alle deuren en ramen te sluiten. Zelfs wanneer u voor een korte boodschap naar de winkel gaat. Inbrekers kunnen binnen een mum van tijd binnen zijn en hebben slechts een paar minuten nodig om met de meest waardevolle dingen weg te lopen. Waardevolle spullen voor het raam heeft bij wijze van spreke hetzelfde effect als een winkel etalage, maar denk maar niet dat het plaatsten van een schutting of een hoge heg rondom uw huis voorkomt dat inbrekers naar binnen proberen te komen. In tegendeel, een schutting of heg geeft juist bescherming waardoor inbrekers ongezien en op hun gemak naar binnen kunnen komen wanneer u niet thuis bent.

Verder is het belangrijk dat uw huis er altijd bewoond uitziet. Wanneer u op vakantie gaat, probeer dan iemand anders op uw huis te laten passen. Lukt het niet om een oppas te organiseren, probeer dan in ieder geval iemand te regelen die de planten water geeft en de post uit de brievenbus haalt. Daarnaast kunt u gebruik maken van lichttimers die automatisch het licht in huis aan- en uitschakelen op de door u ingestelde tijd. Wanneer u niet met de auto op vakantie bent kan het ook verstandig zijn om de auto op de oprit in het te laten staan in plaats van in de garage.

inbraakbeveiliging

 2. Inbraakbeveiliging: Bouwkundig

Bouwkundige opties voor het voorkomen van inbraak betekend dat u in uw huis verschillende inbraakvertragers aanbrengt. Inbraakvertragers bestaan er voor ramen, zoals opleggrendels en dievenklauwen, en voor deuren, zoals veiligheidsscharnieren, anti-inbraak strips, en veiligheidssloten.

Er zijn verschillende bedrijven in Nederland en België die door de politie goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk verkopen. Deze bedrijven worden ook wel Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bedrijven genoemd. U kunt zelfs een certifiaat van veilig wonen aanvragen wanneer u alle bereikbare ramen, deuren, en lichtkoepels uitrust met PKVW gekeurd hang- en sluitwerk, verlichting hebt bij de buitendeuren, zicht heeft vanuit de hal op degene die voor de deur staat, en rookmelders hebt op iedere etage. Onderzoek heeft aangetoond dat bewoners van een woning met een certificaat ongeveer 95% minder kans hebben op inbraak. Daarnaast kunt u met dit certificaat een premiekorting aanvragen op uw inboedelverzekering.

3. Inbraakbeveiliging: Elektronisch

Het plaatsen van een alarmsysteem, camerabeveiliging systeem, of toegangscontrole systeem behoren tot de elektronische opties van inbraakpreventie. Bij een alarmsysteem kan gebruik gemaakt worden van bewegingssensoren, of sensoren op ramen en deuren. Wanneer er onverwacht iets in huis beweegt of er een raam of deur geopend word gaat automatisch het alarm af. Bij gebruik van een camerabeveiliging kunnen de daders zelfs op video materiaal vastgelegd worden. Toegangscontrole systemen zijn meer van toepassing op bedrijven en houd in dat ieder persoon die het pand binnen wil komen dat doet doormiddel van een pasje, chip, code, of vingerafdruk.

4. Inbraakbeveiliging: Buurtwacht

Wie kent het spreekwoord niet: “Samen sta je sterk”. Dat geld ook voor het voorkomen van inbraak. Wanneer de hele buurt alert is voor inbraak is de kans kleiner dat er daadwerkelijk iets gebeurd dan wanneer u alleen uw ogen openhoud. Daarom is het verstandig om een buurtwacht op te richten. Met de buurtwacht kunt u afspreken om verdachte activiteiten in de buurt aan elkaar door te bellen of te smsen. Ook is het verstandig om in afwisselende diensten een rondje door de straten te rijden om te kijken of er ergens vreemde activiteiten plaatsvinden.

5. Inbraakbeveiliging: Voorkom misleiding

Inbraak vind niet alleen plaats wanneer u niet thuis bent. Zelfs wanneer u rustig thuis zit kunt u het risico lopen dat er ingebroken word door mensen die opeens bij u voor de deur staan om iets aan u te verkopen of beweren dat ze een probleem hebben. Zo gaan er verschillende waarschuwingen in het rond dat mensen zich voordoen als iemand van uw bank of verzekeringsmaatschappij. Maar zelfs personen die zich voordoen als iemand van de post of een bloemenbedrijf kunnen slechte bedoelingen hebben. Daarnaast kunnen mensen zich voordoen als nieuwe bewoners in de buurt of als iemand met een probleem zoals een lekke band of een kapotte auto. U kunt het ongewenst binnendringen van deze personen voorkomen door er altijd eerst zeker van de zijn wie er bij u voor de deur staat. Wanneer u er voor kiest om de deur te openen, doe dat dan nooit helemaal, maar op een kiertje met behulp van een deurketting of kierstandhouder.

Kortom, er zijn genoeg manieren waarmee u de kans op inbraak bij u in huis kunt verkleinen. Van simpele gewoontes tot geavanceerde beveiligingssystemen. Natuurlijk is het niet nodig om alles in één keer toe te passen, maar probeer in ieder geval een goede basis toe te passen voor uw inbraak beveiliging.